Planul pentru  relansarea economiei locale

O scurta descriere a programului, de primit text

Grupul de Inițiativă Economică Locală

Sub umbrela OcroTim, se conturează acum Grupul de Inițiativă Economică Locală, o platformă de comunicare și consultare cu societatea timișeană. Avem deja primii oameni în echipă! Sunt specialiști care și-au dovedit profesionalismul în domeniile pe care le gestionează și sunt dispuși să împărtășească din experiența lor:

  • INFRASTRUCTURĂ: prof. Ing. Dr.ec. Marian MOCAN – decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi, Universitatea Politehnica Timișoara
  • MEDIUL DE AFACERI: prof. Univ. Dr. Ovidiu-Constantin Bunget –director Departament Contabilitate-Audit, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor Timișoara
  • CULTURĂ: Ion Ardeal Ieremia – regizor, Teatrul Național Timișoara
  • AGRICULTURĂ: ing. ec. Alexander Degianski – antreprenor în agricultură, președintele Asociației Pro Banat Verde Timiș, membru în Clubul Fermierilor Români
  • SĂNĂTATE: prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu – medic/cercetător Oncogen

Rolul acestui Grup este să propună măsuri pentru fiecare dintre cele 8 domenii – mediul de afaceri, sănătate, cultură, turism, infrastructură, agricultură, mediu, asistență socială – și să integreze propunerile care vor rezulta în urma consultărilor cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.

national

Mediul de afaceri

Conditiile speciale ale judetului Timis, traditia antreprenorială existentă în zonă, mentalitatea occidentală a locuitorilor si spiritul de initiativă nealterat în perioada comunistă, pozitia geografică, standardul de viată al populatiei care, în partea vestică, este mai ridicat fată de restul tării precum si capacitătile de capitalizare relativ crescute de aici, favorizează dezvoltarea continuă a sectorului de întreprinderi mici si mijlocii.
Vezi detalii
taramul

Turism

Turismul în judetul Timis este reprezentat de un potential natural diversificat, etajat, de la culmile plesuve ale Muntilor Poiana Ruscăi până la Câmpia Timisului, de varietatea faunei si florei. Pitorescul zonei montane, izvoarele de ape minerale si termale, recunoscute pretutindeni pentru calitătile lor curative, fondul cinegetic si piscicol bogat, precum si varietatea elementelor de arhitectură artă populară, folclor asigură oferte de turism pe gustul fiecăruia. Servicii de turism de afaceri sunt oferite în principalele centre urbane ale judetului si în special în municipiul Timisoara. Turismul balnear si de agrement se poate practica în orasul statiune Buzias, în municipiul Timisoara, orasul Deta, precum si în localitătile Calacea, Teremia Mare si Lovrin.
Vezi detalii
irigatii-romania-980x352

Agricultură

Timișul are cea mai mare suprafață agricolă din țară, aproape 700.000 ha, și avem zone unde legumicultura influențează economia locală. În cadrul Programului OcroTim lansăm Piața Volanță de la Muzeul Satului Bănățean, ca să ajutăm producătorii agricoli din Timiș să-și poată vinde producția, iar cetățenii Timișoarei să aibă acces la produse locale de calitate.
Vezi detalii
spitalul-clinic-judetean-timisoara

Sănătate

Sănătatea cetătenilor si ocrotirea acesteia reprezintă un obiectiv important pentru institutiile responsabile si administratia publică. Aceasta este asigurată în judetul Timis printr-o retea alcatuită din unităti care activează în sistem public si privat. La nivelul judetului, activează 16 spitale, 5 dispensare medicale, 517 cabinete medicale, 9 policlinici, 218 farmacii, 2 centru de sănătate, 1 centru de transfuzie sangvină si 1 centru de cardiologie, 15 laboratoare medicale, 4 laboratoare de recuperare medicală si balneofizioterapie, 533 cabinete stomatologice si 91 laboratoare de tehnica dentară. Politica de asistentă medicală are ca principal obiectiv îmbunătătirea nivelului calitativ al serviciilor de sănătate si asistenta socială, prin asigurarea asistentei medicale performante pentru toti locuitorii zonei si prin îmbunătătirea asistentei sociale pentru persoane defavorizate, copii institutionalizati, familii tinere si persoane cu venituri mici.
Vezi detalii
b-009

Cultură

Cultura în judetul Timis este reprezentată de o intensă viată spirituală, deosebit de importante fiind traditiile si evenimentele culturale. Opera Română din Timisoara, Filarmonica „Banatul”, Teatrul National Timisoara, Teatrul Maghiar si Teatrul German, precum si alte institutii de profil, au adâncit traditii si influente în formarea culturală a timisenilor.
Vezi detalii
drumuri

Infrastructură

Judetul Timis este traversat de doua importante drumuri europene, E 70, care intră în tară din Serbia pe la punctul de trecere frontieră Stamora Moravita si face legătura, prin Timisoara, cu sudul tării si cu capitala, Bucuresti si, E 671, care traversează judetul de la nord la sud, asigurând o buna legătura cu Ungaria, respectiv Europa Centrala. Actiuni ample de îmbunătătire a calitătii infrastructurii de circulatie, precum si de dezvoltare a retelei existente au fost demarate, în ultimii ani, de către autoritătile administratiei publice. Transportul aerian este asigurat de Aeroportul International Timisoara, amplasat în partea de nord-est a municipiului. Acesta este considerat aeroport de rezerva pentru Aeroportul International Otopeni (Bucuresti), Budapesta si Belgrad fiind al doilea aeroport ca importantă si mărime din tară si cel mai important aeroport din Euroregiunea DKMT.
Vezi detalii
b-009

Mediu

Județul Timiș este localizat în sud-vestul țării, învecinându-se la Vest cu județul Csongrad din Ungaria și la Sud-Vest cu provincia Voievodina din Serbia. Județele române vecine cu județul Timiș sunt Arad la Nord, Hunedoara la Est și Caraș-Severin la Sud-Est. Județul Timiș prezintă cea mai mare suprafață dintre județele țării (8697 km2 ) reprezentând 3,6% din teritoriul țării și beneficiază de un relief deosebit de variat: câmpie în partea vestică și centrală, zona deluroasă continuată cu relief montan, în partea estică. Teritoriul județului este traversat de râurile Timiș și Bega, iar clima este temperat-continentală cu influențe mediteraneene.
Vezi detalii
Love and health care concept.

Asistență socială

Şanse egale pentru toţi: acesta este un principiu fundamental ce stă la baza tuturor acţiunilor pe care noi le derulăm. În societatea contemporană, aflată într-o continuă tranziţie şi schimbare, rolul nostru devine din ce în ce mai important pe zi ce trece. Nivelul de trai tot mai fluctuant, dificultăţile cu caracter economic şi social fac ca profilul celor care au nevoie de serviciile noastre să se modifice permanent, astfel că acţiunile noastre trebuie să dobândească un grad ridicat de adaptabilitate, de flexibilitate la nevoile în schimbare ale societăţii şi, implicit, ale indivizilor săi.
Vezi detalii