ocrotim nou

Ocrotim

Grupul de Inițiativă Economică Locală | Primii specialiști din echipă
Sub umbrela OcroTim, se conturează acum Grupul de Inițiativă Economică Locală, o platformă de comunicare și consultare cu societatea timișeană. Avem deja primii oameni în echipă! Sunt specialiști care și-au dovedit profesionalismul în domeniile pe care le gestionează și sunt dispuși să împărtășească din experiența lor:
INFRASTRUCTURĂ: prof. Ing. Dr.ec. Marian MOCAN – decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi, Universitatea Politehnica Timișoara

MEDIUL DE AFACERI: prof. Univ. Dr. Ovidiu-Constantin Bunget –director Departament Contabilitate-Audit, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor Timișoara

CULTURĂ: Ion Ardeal Ieremia – regizor, Teatrul Național Timișoara

AGRICULTURĂ: ing. ec. Alexander Degianski – antreprenor în agricultură, președintele Asociației Pro Banat Verde Timiș, membru în Clubul Fermierilor Români

SĂNĂTATE: prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu – medic/cercetător Oncogen

Rolul acestui Grup este să propună măsuri pentru fiecare dintre cele 8 domenii – mediul de afaceri, sănătate, cultură, turism, infrastructură, agricultură, mediu, asistență socială – și să integreze propunerile care vor rezulta în urma consultărilor cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.

 

Maternitatea Bega

 

Noua clinică de Obstetrică-Ginecologie va oferi servicii de îngrijire medicală de o calitate superioară. Ca element de noutate, se vor putea realiza proceduri de inseminare in vitro, care nu pot fi efectuate în maternitatea actuală.

Aceasta va avea o suprafață desfășurată de 6.000 m2, cu o suprafață utilă de 4.761 m2 și va fi amplasată pe terenul dintre Spitalul Județean și Casa Austria. Durata efectivă de realizare a investiției, de la demararea lucrărilor, este de 24 luni.

Maternitatea construită de CJ Timiș va cuprinde, printre altele, compartimente de fertilizare în vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă, prematuri, nou născuți eutrofici, cât și facilități pentru însoțitori. Maternitatea va avea și o secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.

Centrul de legume-fructe de la Tomnatic

Centrul de legume și fructe este un proiect pilot, care va putea fi multiplicat și în alte zone din județ.

Acesta vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc.

În funcție de rezultate, se dorește ca astfel de centre să fie construite și în celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia.

Investiția va fi amplasată pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului. Bazinului legumicol și pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este caracterizat prin suprafețe mari cultivate cu legume, datorită factorilor zonali de microclimat și a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numărul potențialilor utilizatori fiind considerabil.

 

Construim case de tip familial în localitatea timișeană Găvojdia

 

 

 

Consiliul Județean va construi două case de tip familial în localitatea timișeană Găvojdia. În plus, în localitate va fi înființat și un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Banii necesari, 2.5 milioane lei, provin din fonduri europene, cu asigurarea cofinanțării de către Consiliul Județean. 120.000 sunt destinați proiectării, iar execuția lucrării se ridică la peste 2.3 milioane lei. Investiția este necesară pentru mutarea copiilor din centrele de plasament și din centrele de recuperare, cu scopul facilitării integrării lor în societate.

Se vor construi două case de tip familial, cu o capacitate de 32 beneficiari, câte 16 pentru fiecare casă. Acestea vor fi identice și vor fi amplasate izolat una față de cealaltă. Interiorul caselor este gândit încât să deservească copii de vârste diferite. Centrul de zi va deservi cei 32 de ocupanți ai caselor și alți 10 membri ai comunității, fiind amenajat într-o clădire existentă. Acesta va fi dotat, printre altele, cu trei cabinete ale personalului de specialitate (asistent social, psiholog, psihopedagog etc.). În momentul în care copiii vor fi mutați în casele de tip familial, Centrul de Plasament Gavojdia va fi închis.

Suprafața totală construită desfășurată a obiectivului de investiții este de peste 1400 mp, fiecare casă de tip familial având o suprafață totală de 577 mp. Toate spațiile proiectate vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități.

Construim bazine de înot în județ. Primul va fi ridicat la Jimbolia

 

Dimensiunea bazinului de înot va fi de 25 m lungime, 12,5 m lățime, divizat în cinci culoare a câte 2,5 m fiecare. Adâncimea este variabilă, între 1,2 și 1,8 m, prevăzută cu block start-uri la capătul bazinului de 1,8 m adâncime, în conformitate cu normele europene. Bazinul va avea toate dotările necesare, vestiare, dușuri, grupuri sanitare, cameră de filtrare, pompare și clorinare, cât și spații administrative.

Capacitatea acestuia va fi de 65 de persoane, ceea ce permite utilizarea simultană de către două clase de elevi, împreună cu profesorii lor. Estimativ, durata de funcționare va fi de peste 50 de ani.

Costurile totale pentru proiectarea și construcția bazinului sunt estimate la 6.000.000 lei (fără TVA). Obiectivul de investiții este finanțat din bugetul propriu al județului.

Obiectivul de investiții se încadrează în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului și Programul Strategic multianual 2015 – 2023.

 

Locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități , la Periam

 

 

Investiția se ridică la 3,6 milioane lei, fără TVA, instituția asigurând finanțarea printr-un proiect european.

Conform contractului, locuințele protejate sunt destinate unui număr de 30 de beneficiari, rezidenți ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia.

Fiecare clădirea va avea câte două zone funcționale, una destinată personalului și alta persoanelor cu dizabilități, beneficiarilor. Fiecare casă va avea, printre altele, cinci camere de câte două paturi, special amenajate, o cameră de zi pentru diverse activități, o bucătărie cu loc de luat masa și patru grupuri sanitare configurate pentru persoane cu dizabilități. Toate spațiile comune vor fi accesibile beneficiarilor, inclusiv celor cu mobilitate redusă, care se deplasează în fotoliu rulant, conform normelor în vigoare.

Pe lângă cele trei locuințe, va fi reabilitat și dotat un centru de zi, situat în proximitatea locuințelor protejate nou construite, fiind destinat celor 30 de beneficiari, cât și unui număr de 10 persoane din localitate.

Suprafața totală construită desfășurată a obiectivului de investiție este de 1.314 m2, locuințele având un total de 1.108 m2, iar centrul de zi, 206 m2.

Investiția se ridică la peste 50.000.000 lei, TVA inclus, finanțarea fiind deja asigurată, printr-un proiect european pe programul Interreg V-A România-Ungaria.

 

Clinica de mari arși

 

CJ Timiș, Ministerul Sănătății și Banca Mondială ridică un nou spital la Timișoara

Consiliului Județean Timiș a votat asumarea de noi responsabilități în realizarea proiectului, care prevede crearea unui  nou Centru de mari arși și includerea Urgențelor și a Secției de ATI într-o clădire nouă, precum și modificarea fluxurilor medicale. Proiectul tehnic este în curs de elaborare, iar Studiile de Prefezabilitate și Fezabilitate sunt gata.

Este un proiect deosebit, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, cu bani de la Banca Mondială. O investiție pentru care există și un protocol pentru susținerea finanțării încheiat între CJ Timiș, Ministerul Sănătății și Spitalul Județean din Timișoara.

În acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispozitie, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferată în proprietatea județului.

Schimbăm la față Județeanul, proces pe care l-am început deja de câțiva ani. Ceea ce facem acolo vedem doar la marile unități sanitare din Occident.

Proiecte infrastructură

Drumul Peciu Nou – Foeni

Se lucrează la sectorul de drum de 20 de kilometri care, odată finalizat, va facilita accesul către DN59 și, mai departe, spre punctul de trecere a fontierei de la Foeni.

O șosea cu o platformă de 8 metri, din care 6 metri lățime are parte carosabilă și 2 metri acostamentele, această investiție este de peste 20 de milioane de lei, bani europeni

 

DJ 588B Rovinița Mare – Percosova – Gherman

Începem lucrările pentru modernizarea unui nou drum județean.
Mii de timișeni din zona Gătaia – Birda, cât și o parte dintre cărășeni, vor beneficia în câteva luni de acces mai facil către granița cu Serbia.
Pentru asta, asfaltăm, în premieră, drumul de piatră DJ 588B Rovinița Mare – Percosova – Gherman.
Investiția va reduce și presiunea de pe E70, pe sectorul Voiteg – Moravița.
Drumul asigură legătura dintre DJ 588A și DN 57, spre județul Caraş-Severin și spre DN 59, punctul de trecere a frontierei Moravița. Sectorul de drum care intră în modernizare are o lungime de 13,5 km. Suma contractului de execuție este de aproape 18 milioane de lei (inclusiv TVA).
Finanțarea obiectului de investiții este asigurată din fonduri guvernamentale prin PNDL și bugetul local, iar durata de realizare este de nouă luni.

Drumul Liebling – Otvești

Porțiunea de 5,5 kilometri, de pe DJ 592A, cuprinsă între Liebling și Otvești, își schimbă total înfățișarea în aceste zile.
Este o lucrare de întreținere, pentru care s-au alocat aproximativ 2,7 milioane de lei, bani din bugetul Consiliului Județean Timiș.
Rând pe rând, reabilităm drumurile din județ, iar rețeaua de aproximativ 1.300 de kilometri pe care o administrăm devine una modernă.

Lărgim la patru benzi drumul de Moșnița Nouă

Șoseaua va fi modernizată și lărgită pe o lungime de 4.1 km. Termenul de execuție maxim acceptat este de nouă luni.

Vor fi realizate sensuri giratorii, trotuare, piste de biciclete și iluminat public pe întreg traseul. În plus, vor fi plantați peste 1000 de arbori și se vor amenaja accese către străzile laterale și rigole de scurgere a apelor pe ambele părți ale drumului. De asemenea, lucrarea prevede atât alveole pentru staționarea autovehiculelor, cât și stații pentru transportul în comun.

Fondurile necesare sunt asigurate din bugetul Consiliului Județean, cât și prin PNDL.