b-008

Cultură

Continuitatea activitătilor culturale si a vietii spirituale este reliefată de functionarea Teatrului National Timisoara inca din anul 1875. În prezent, Timisoara este singurul oras european în care fiintează institutii teatrale care prezintă spectacole în diferite limbi (română, germană si maghiară). Peisajul artistic este completat de Filarmonica Banatul, 16 cinematografe dintre care se remarcă Cinematograful Capitol, datează din anii 1929-1930.

Numeroasele actiuni culturale, dintre care multe de nivel international si prezenta artistilor timisoreni peste granite, sunt tot atâtea mărturii ale valorii actului cultural săvârsit aici. De mentionat este existenta a 8 galerii de artă, a 13 muzee din care numim Muzeul Banatului si Muzeul Satului Bănătean, a 451 biblioteci, toate conservând valori inestimabile ale culturii si civilizatiei acestor locuri.

Activitatea literară intensă a condus la crearea a 9 cenacluri si a 5 uniuni de creatie pentru cei peste 200 de autori contemporani. Coexistenta mai multor nationalităti a creat o populatie poliglota, literatii creând, in paralel, în mai multe limbi. Literati de valoare ai Europei s-au născut pe meleaguri bănătene, frumusetea locurilor si nostalgia tinutului natal regăsindu-se mai târziu în operele lor (eruditul Preyer, fost primar al Timisoarei; cunoscutul poet austriac Nicolaus Lenau, născut în satul timisean ce-i poarta numele s.a.).

Numeroase festivaluri se organizează traditional în municipiul Timisoara ca si în celelalte orase al judetului : Festivalul Inimilor, Festivalul Saltimbancilor, Festivalul Berii sau în municipiul Lugoj -Festivalul Ana Lugojana.